Näin toimiston viihtyvyys parantaa yrityksesi tulosta

Updated: Dec 3, 2019


Oletko koskaan saapunut uuteen toimistoon ja miettinyt oletko varmasti oikeassa paikassa? Katselet epävarmasti ympärillesi etsien viitteitä yrityksen nimestä tai toimialasta miettien samalla, mihin sinun kuuluisi istuutua. Onkohan yhteyshenkilö tulossa vai pitäisikö sinun soittaa hänelle?


Näin on käynyt itselleni usein. Tämä on sääli, sillä yrityksen aulatilan tulisi olla kutsuva ja mieleenpainuva. Kyse on tilasta, jolla on mahdollisuus myydä yritystäsi ja kertoa vieraalle, kuinka paljon olet halunnut hänen viihtyvyyteensä panostaa. 


Johdonmukainen brändimielikuva


Yrityksen sisäänkäynti on ensimmäinen asia, jonka vieraasi näkee brändistäsi sen jälkeen, kun hän on tutustunut nettisivuusi, sosiaalisen median kanaviisi ja esimerkiksi puhunut puhelimessa myyjälle tai rekrytointivastaavalle. Vahva brändi on johdonmukainen onlinesta offlineen: se erottuu kilpailijoista välittäen vahvasti juuri omaa arvo- ja tyylimaailmaansa.


Potentiaaliselle työnhakijalle yrityksen aula- tai odotustilan tulisi luoda vahva tunne siitä, että tämä on paikka, jonne hän haluaa tulla joka aamu seuraavien vuosien ajan. Asiakas tai yhteistyökumppani kaipaa puolestaan odotustilalta viihtyisyyttä: paikkaa, jossa voi rauhassa hengähtää ja koota ajatuksiaan ennen tapaamista. 


Viihtyvyyden lisäksi odotustilan kannattaa olla viestinnällisesti hyvin suunniteltu: kylteillä voit auttaa vierasta löytämään oikeat virkistys- tai kokoustilat. Seinille nostetut valokuvat yrityksen historiasta tai erilaiset lehtiset tarjoamistasi palveluista taas luovat mielikuvaa brändistäsi ja tukevat myyntiä. 


Näin tehostat työntekoa sisustuksella


Hyvin suunnitellut toimitilat auttavat erottumaan uskottavana palveluntarjoajana ja houkuttelevana työnantajana, mutta tärkeintä on toki työntekijöiden viihtyvyys sekä tehokkaan työskentelyn mahdollistaminen. 


Tarjoamalla harmonisen ja toimivan työskentely-ympäristön huolehdit henkilöstösi hyvinvoinnista ja autat heitä pääsemään parempiin tuloksiin. Suosittelen panostamaan ainakin seuraaviin perustoiminnallisuuksiin toimistosi suunnittelussa. 


1. Investoi valaistukseen, joka on suunniteltu nimenomaan toimisto-olosuhteisiin ja suosi mahdollisuuksien mukaan luonnonvaloa, joka on parasta silmille. Tässä kohtaa “tein itse ja säästin” -ajattelu harvoin kannattaa, sillä ammattilaisen avustuksella saavutat optimaalisimman lopputuloksen.

2. Mielekkään työskentely-ympäristön suunnittelu on muutakin kuin estetiikkaa: se ulottuu lämpötilan säätämiseen asti. Tutkimusten mukaan 21,5 astetta on optimaalinen lämpötila. Pidäthän huolta myös ilmankosteudesta ja sen säännöllisestä mittaamisesta.

3. Vaikka kaikki meistä eivät sitä niin vahvasti tiedostakaan, värit vaikuttavat henkilöstön tunnetiloihin ja motivaatioon. Liian kirkkaat tai värikkäät isot pinnat saattavat olla häiritseviä ja heikentää keskittymiskykyä. Väripsykologian avulla voidaan pyrkiä vahvistamaan haluttuja tunnetiloja: jokaisella työskentelytilalla tulisikin olla omanlaisensa tavoite.

4. Viherkasvit parantavat todistetusti huoneilmaa. Tuomalla pala luontoa sisätiloihin voidaan vaikuttaa työntekijöiden mielialaan ja saada heitä tuntemaan itsensä vähemmän stressaantuneeksi työpäivän aikana.

5. Lyhyet tauot tehostavat työntekoa, mutta ympäristöllä on suuri merkitys siihen, kuinka palautuminen onnistuu. Suunnittele taukotila, joka kutsuu luokseen leikkisillä väreillä, mukavilla sohvilla ja vastustamattomalla kahvin tuoksulla. Älä myöskään unohda käytännöllisyyttä: joskus kaksi jääkaappia tai tiskikonetta on tarpeen. Panosta siihen, että kaikille on riittävästi istumapaikkoja: sekä heille jotka haluavat nauttia lounaansa rauhassa että heille jotka nauttivat puheensorinasta ison pöydän ääressä. Hedelmäkorit ja muut pienet yksityiskohdat saavat työntekijäsi tuntemaan itsensä tärkeäksi.

6. Panosta kokoustiloihin, sillä niissä sekä henkilöstösi että asiakkaasi viettävät paljon aikaa. Annat ammattimaisen kuvan yrityksestäsi, kun tilojen värit ja yksityiskohdat tukevat brändiäsi. Varaa riittävä määrä pistokepaikkoja ja pidä huolta, että tila mahdollistaa myös liikuntarajoitteisten kulkemisen. Pidä aina juotavaa ja naposteltavaa saatavilla, sillä haluathan asiakkaasi tuntevan itsensä aidosti tervetulleeksi.